In 2021 zijn vanaf 4 januari weer subsidies aan te vragen voor het investeren in duurzame energie. Er wordt €164 miljoen beschikbaar gesteld door de overheid. Voor dit jaar zijn een aantal zaken gewijzigd ten opzichte van vorig jaar. Deze wijzigingen zijn belangrijk om toe te lichten.
De subsidieregeling is uitgebreid om beter aan te sluiten bij de gemaakte afspraken in het klimaatakkoord. De CO2-uitstoot moet immers dalen in Nederland. Hiervoor stimuleert de overheid om verschillende werkzaamheden uit te laten voeren door particulieren woningeigenaren. De regeling heeft een nieuwe naam, Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing. Vanaf dit jaar is deze uitgebreid met isolatiemaatregelen door woning eigenaren, een aansluiting op een warmtenet door woningeigenaren en VvE’s en investeringen in kleinschalige energieopwekking met zonnepanelen en windturbines door zakelijke partijen. Hieronder worden de opties voor de subsidie energiebesparende maatregelen verder toegelicht.
Per 1 januari van dit jaar is een energielabel bij een woning verplicht geworden bij verkoop. Een beter energielabel zorgt voor een hogere woningwaarde en is een belangrijke stimulans in het verduurzamen van je woning. Voor het bepalen van het nieuwe energielabel komt een energieadviseur aan huis. Energielabels blijven 10 jaar geldig vanaf registratiedatum, ook energielabels die zijn geregistreerd voor 1 januari 2021.
Isolatiemaatregelen aan de woning
Dit jaar geldt de SEEH niet meer voor woningeigenaren. Subsidies vallen nu onder de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing. Voor de volgende isolatiemaatregelen zijn subsidies beschikbaar.
- Dakisolatie
- Gevelisolatie
- Spouwmuurisolatie
- Vloer-of bodemisolatie
- HR++ glas of triple-glas met een nieuw kozijn
Voor alle informatie over isoleren verwijzen wij naar een artikel dat wij eerder publiceerden. Hierin worden alle maatregelen verder toegelicht.
Wanneer heb ik recht op subsidie?
Het is belangrijk om goed uit te zoeken wanneer je recht hebt op de subsidie energiebesparende maatregelen. Energieplein verzorgt de aanvraag van deze subsidies. Daarnaast bieden wij nu ook de mogelijkheid deze maatregelen door Energieplein te laten uitvoeren.
Voorwaarden subsidies:
- Je het recht op een subsidie voor isolatie wanneer minimaal twee verschillende typen isolatiemaatregelen genomen worden. Ook kan een isolatiemaatregel gecombineerd worden met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtepomp.
- De aanvraag voor de subsidie valt onder de voorwaarden van dit moment.
- De investering is al gedaan voor de aanvraag van de subsidie.
- Het apparaat en de isolatiemaatregelen zijn nieuw aangeschaft, dit dien je aantoonbaar te maken met een factuur en betaalwijs.
- De subsidieaanvraag wordt binnen 12 maanden na de installatie gedaan.
Voorwaarden subsidie warmtepomp:
De warmtepomp komt ook met een subsidie. Hierbij is wel een uitzondering. Voor de bestaande bouw kun je aanspraak maken op subsidie bij het plaatsen van een warmtepomp. In de nieuwbouw zijn de regels gewijzigd, de ISDE-subsidie is vervallen voor nieuwbouw waarvan na 1 juli 2018 de vergunning is aangevraagd.
Voor een subsidie op de warmtepomp moet deze aan de volgende voorwaarden voldoen:
- De warmtepomp is onderdeel van een verwarmingstoestel.
- Het verwarmingstoestel is uitgerust met een lucht-water warmtepomp, een grond-water warmtepomp of een water-water warmtepomp. Lucht-lucht warmtepompen zijn uitgesloten.
- Het verwarmingstoestel heeft een vermogen van ten hoogste 70 kW.
- Het verwarmingstoestel is voorzien van een etiket, een productkaart en technische documentatie.
- De warmtepomp wordt geïnstalleerd door een deskundige installateur.
Subsidie energiebesparende maatregelen aanvragen
Het is mogelijk om vanaf 4 januari de subsidie aan te vragen voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing. Deze dient ingediend te worden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Op de website van RVO is vanaf 4 januari een compleet overzicht van de voorwaarden van de ISDE te vinden. Energieplein verzorgt een overzicht bij de aanvraag van een warmtepomp of andere duurzame toepassingen.
Voor een aanvullende overzicht is het goed om op de website van de Energiesubsidiewijzer te bekijken. Hier staat het complete en actuele overzicht van subsidies, leningen en andere regelingen. Het is namelijk gebruikelijk dat ook plaatselijk door de gemeente aanvullende regelingen zijn voor het verduurzamen.
Offerte ontvangen?
Neem vrijblijvend met Energieplein contact op om te bespreken hoe wij kunnen adviseren bij het verduurzamen van je woning. Een warmtepomp kopen is een investering voor de toekomst. Wij verzorgen een volledig traject zodat je woning klaar is voor de toekomst!
Advies
0 reacties