Warmtepomp kopen: 5 redenen

Een warmtepomp kopen? Dan wil je een goede keuze maken! Welke argumenten zijn om over te gaan? Energieplein geeft je er vijf.

Er heerst nog wel eens twijfel waarom je over zou gaan op een warmtepomp. Regelmatig lees je in de media negatieve berichtgeving zonder een goed fundament. De groeiende populariteit van de warmtepomp zorgt voor een onverminderde stijging van installaties en tevreden klanten. Er zijn genoeg redenen om wel over te gaan op een warmtepomp. 

1. De woning is geschikt voor een warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp? Dat is belangrijk om te begrijpen, anders weet je niet of je woning geschikt is. Een warmtepomp werkt op lagere temperaturen om een woning te verwarmen, het warmteafgiftesysteem moet hiervoor geschikt zijn. Nog belangrijker is de schil van de woning, wanneer in deze ‘’schil’ gaten zit kan warmte simpelweg ontsnappen en krijg je een woning niet warm. Veel woningen gebouwd na 1998 zijn al geschikt voor een warmtepomp. Daarnaast is een oudere woning geschikt te maken voor een warmtepomp met de juiste isolatie. Hoe beter de isolatie, hoe beter het rendement van een warmtepomp in een woning. Een warmtepomp kopen wordt meer rendabel zodra de woning goede isolatie heeft.

 

warmtepomp vrijstaande woning

Voorbeeld vrijstaande woning geschikt voor warmtepomp

 

2. Terugverdientijd warmtepomp wordt beter

Nederland bevindt zich in een energietransitie en hierbij speelt de afname van gasgebruik een belangrijke rol. De overheid zal de komende jaren de gasprijs steeds verder opvoeren doordat deze schaarser wordt. Hierdoor wordt het verschil kleiner en is een cv-ketel een stuk minder aantrekkelijker. Op dit moment is de terugverdientijd van een warmtepomp ongeveer 9 tot 12 jaar. Dat is met de huidige energieprijs, die zal echter veranderen in de toekomst. Een overstap is hierdoor nog aantrekkelijker.

3. Warmtepomp is betaalbaar

Iedere investering kost geld, maar de overheid doet er alles aan om de warmtepomp betaalbaar te maken. Dat is ook mogelijk dankzij allerlei subsidies en leningen die beschikbaar zijn, waaronder de ISDE-subsidie en de Energiespaarlening. Daarbij is het belangrijk om in gedachten te houden dat de gasprijs zal blijven stijgen en met een warmtepomp is het mogelijk is 0 euro op de rekening te krijgen, met zonnepanelen. Alles draait om goed advies en de juiste berekeningen die de installatie van de warmtepomp goed laat verlopen.

4. Waardestijging van de woning dankzij warmtepomp

In de huidige huizenmarkt blijven prijzen stabiel of stijgen zelfs. Veel huizen worden boven de vraagprijs verkocht en de verwachting is dat de markt zo blijft. Voor de waarde van de woning is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze in een goede staat is voor de waarde. Goede isolatie met daarbij een modern verwarmingssysteem dragen daar behoorlijk aan mij.

Tegenwoordig laat het verplichte energielabel met de klassen A tot G zien in welke categorie deze valt. Hoe beter de klasse hoe beter dit is voor de waarde van een woning. Een A-energielabel resulteert namelijk in een lagere energierekening, meer comfortabel wonen en minder CO2-uitstoot.

Drie belangrijke factoren: 

  • Een huis met energielabel A levert 10% meer op dan een vergelijkbare woning met energielabel D.
  • De verkoopprijs daalt met elke categorie onder het gemiddelde D-label. Als gevolg levert een G-label woning levert 4% minder op dan een D-label woning.
  • Een woning met energielabel A of B staat gemiddeld vier weker korter in de verkoop ten opzichte van een woning met energielabel F of G.

5. De techniek wordt steeds beter

De techniek van een warmtepomp wordt continu beter. Klanten denken soms dat een warmtepomp teveel lawaai maakt. Dat is niet het geval, alles hangt af van de plaatsing van de buitenunit. Deze mag niet te dicht bij een muur staan in verband met de resonantie. Deze trillingen worden dan verminderd. Daarnaast produceren warmtepompen meestal rond de 50 dB, dit is op afstand al bijna niet waar te nemen. Een goede installateur zorgt ervoor dat er geen sprake is van geluid rondom de woning of in de woning. Het CE-label toont aan wat voor geluidsvermogen de warmtepomp heeft.

Een ander argument waarover consumenten nog wel eens twijfel kunnen hebben is het verbruik van een warmtepomp. Daarbij is het essentieel dat de afstelling van de warmtepomp goed is. Het kan snel resulteren in een verkeerd rendement wat het verbruik ten slechte komt. Bij een goede afstelling en vermogen van de warmtepomp is het juist de bedoeling om te besparen op de energierekening. Een twee-onder-een-kap woning kan een verbruik van zo’n 2200 kWh op jaarbasis halen.

Al met al zijn er genoeg argumenten om een warmtepomp te kopen. Energieplein adviseert graag over het juiste advies om de energietransitie te maken. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een afspraak!

energieverbruik 2019

Voorbeeld van energieverbruik met warmtepomp

 

0 reacties