Recentelijk heeft het Planbureau voor de Leefomgeving een onderzoek gepresenteerd. Hierin komt naar voren dat woonlastenneutraliteit niet altijd haalbaar is. Is een woning verduurzamen rendabel voor de consument? Per jaar dienen zo’n 200.000 woningen van het gas af te gaan en energieneutraal te worden om de doelstellingen tot 2050 te halen.
Woningeigenaren willen verduurzamen
Een woning verduurzamen is meer dan alleen een warmtepomp installeren. Hierover schreven wij al in diverse andere artikelen op onze blog. Voordat een huis duurzaam gezien kan worden praat je over een reeks van aanpassingen. Denk aan isoleren, zonnepanelen, een warmtepomp, etc. In ieder huishouden worden wel aanpassingen aan een woning gedaan. Niet verduurzamen van een woning wordt zelfs gezien als een financieel risico met de huidige situatie in de huizenmarkt. Het Planbureau voor de Leefomgeving stelt dat een huishouden met energielabel D gemiddeld 35.000 euro kwijt is aan een huis energieneutraal maken. Dat levert maandelijks een minimale besparing op.
Ondanks berichtgeving dat verduurzamen niet altijd rendabel is voor bepaalde woningen willen eigenaren van woningen wel verduurzamen, ook gezien positieve feedback in eigen sociale kringen. Mits het financieel niet haalbaar is, wordt nog wel eens afgezien van de optie om bijvoorbeeld te isoleren of zonnepanelen te plaatsen. Deze kostenbatenafweging is voor ieder huishouden anders.
Verduurzamen woning is de nieuwe norm
De hoeveelheid nieuws die dagelijks gepubliceerd wordt geeft aan de verduurzamen de nieuwe norm is. Je kent vast mensen in je eigen kring die verschillende aanpassingen aan een woning hebben gedaan. Waarbij zonnepanelen een must-have zijn. Er zijn verschillende subsidies beschikbaar voor verduurzamen. Hieronder vallen de Subsidie energiebesparing eigen huis (SSEH) voor isolatiemaatregelen en de Subsidie voor duurzame energie (IDSE) ten behoeve van de aanschaf van een zonneboiler en een warmtepomp. Via de Energiesubsidiewijzer krijg je een volledig overzicht wat op landelijk als regionaal beschikbaar is aan subsidies.
Een woning met een beter energielabel resulteert een hogere waarde en is zodoende al een betere investering. Hierdoor loont het om te investeren in het verduurzamen van je woning, het verdient zich in de toekomst terug. Met name in de huidige economische situatie is investeren aantrekkelijk met 0% spaarrente.
Daarnaast zijn banken ook actief met verduurzamen bezig. Op basis van een energielabel van een woning wordt het rentetarief bepaald van je hypotheek. Hoe zuiniger je woning, hoe lager dus de rente is. Andere financiële voordelen worden bij banken gegeven in de vorm van een duurzaamheidskorting of een speciale hypotheekdeal voor het specifiek verduurzamen van je woning. Uiteindelijk maken wij allemaal de stap naar een duurzame woning.
De politiek zal blijven bijsturen
In de huidige energietransitie waarin Nederland zich bevindt is het uitkomen van dit soort rapporten gebruikelijk. Vooral omdat in deze fase nog steeds erg veel data wordt verzameld van nieuwe methodes van bouwen en energievoorzieningen. Uit ervaring bij Energieplein weten wij dat er genoeg eigenaar-bewoners zijn die een daling in de energielasten zien.
Met de huidige klimaatdoelstellingen die zijn vastgesteld zal de overheid blijven ‘pushen’ om te blijven verduurzamen. Daarnaast wil de Tweede Kamer dat het verduurzamen voor iedere woningeigenaar in Nederland rendabel wordt. Financieel bijsturen richting verduurzamen is een doel van het kabinet. Maar de beleidsmakers zullen ervoor moeten zorgen dat dit nog aantrekkelijker wordt. Denk aan pakketten voor verduurzamen, het verstrekken van andere subsidies en specifieke heffingen.
Het wordt niet uitgesloten dat in de toekomst nieuwe verplichtingen voor eigenaren-bewoners worden opgesteld. Nieuwe energiebesparende maatregelen op korte termijn kunnen voor een kleine koerswijzigingen zorgen. Maar in grote lijn zal vanuit de overheid volop gestimuleerd worden om te blijven verduurzamen en daarin zal de overheid meer steun gaan verlenen.
Wil je weten welke warmtepomp het beste bij jouw woning past? Dat lees je in dit artikel. Voor meer vragen of een vrijblijvende offerte, neem gerust met ons contact op.
0 reacties