Warmtepompen zijn verkrijgbaar in verschillende varianten. Wat is het verschil tussen een monoblock of split warmtepomp? Je wilt namelijk bij een overstap een goede keuze maken.
De warmtepomp komt in twee varianten, een monoblock of een split-uitvoering. Beiden zijn leverbaar voor een hybride systeem en all-electric systeem. Wat is het verschil tussen een monoblock en split warmtepomp? Daarvoor is het belangrijk de werking van beide systemen te weten. Beide systemen zijn een optie wanneer je de cv-ketel wilt vervangen. Door goed informatie te verkrijgen weet je wat een warmtepomp kost en welke keuze de juist is.
Wat is een monoblock lucht/water warmtepomp?
Bij een monoblock warmtepomp wordt energie uit de buitenlucht onttrokken en omgezet in warmte. Het belangrijkste om te weten is dat alle onderdelen in de buitenunit zijn geïntegreerd. Dat zijn de compressor, condensor, expansieventiel en de verdamper. De hele warmtepomp zit dus in de buitenunit. Er komt geen koudemiddel aan te pas om de warmtepomp in de woning te krijgen, dit is namelijk water.
Gerenommeerde fabrikanten als NEFIT, Panasonic, Vaillant en Daikin leveren zowel hybride als volledig elektrische systemen die werken vanuit een monoblock systeem.
Wat is een split lucht/water warmtepomp?
Bij een split warmtepomp wordt net als bij een monoblock systeem energie uit de buitenlucht onttrokken. Er is een buitenunit en een binnenunit aanwezig. Deze zijn met elkaar in verbinding door een koudemiddelleiding. In de buitenunit zijn de compressor, verdamper aanwezig. In de binnenunit vindt het condensatieproces plaats met de condensor. Er is sprake van een gesloten systeem waarin het koudemiddel circuleert.
Net als bij een monoblock systeem leveren fabrikanten als NEFIT, Panasonic, Vaillant en Daikin split systemen.
De onderstaande videos laten zien hoe beide systemen werken.
Wat is het verschil tussen een monoblock en split warmtepomp?
- Prijs: een split-uitvoering van de lucht/water warmtepomp is goedkoper. Bepaalde onderdelen van een buitenunit worden namelijk ook gebruikt in airco-onderdelen en deze worden in massa geproduceerd. Monoblock-systemen zijn vaak iets duurder door het technische ontwerp. Een monoblock-systeem is echter wel weer iets goedkoper bij een installatieproces.
- Prestaties: er zijn een aantal belangrijke verschillen als het gaat om presentaties. Bij een monoblock warmtepomp is een groter verdamperoppervlak beschikbaar. Er wordt een hoger COP, rendement, gehaald en hij heeft een hoger temperatuurbereik. Dit is bijvoorbeeld beter toepasbaar in bestaande woningen waar een hogere aanvoertemperatuur gewenst is. Een split warmtepomp is goed toepasbaar in een nieuwere woning. Belangrijk om te weten is dat een monoblock systeem iets stiller is doordat hij een lager toerental draait. Dit komt doordat de ventilator simpelweg groter is. Een keuze van het type zal vaak afhangen van de mogelijkheden met de woning en het budget.
- Benodigde ruimte & afmetingen: wanneer er beperkte ruimte aanwezig is, zal eerder een split-systeem geadviseerd worden. Deze kan bijvoorbeeld aan een gevel opgehangen worden omdat hij compacter is. Wanneer bijvoorbeeld niet een grote tuin aanwezig is of een plat dak is dit een betere optie. Een monoblock van NEFIT is bijvoorbeeld 135 cm hoog ten opzichte van 83 cm van een split-systeem. Dit zijn specifieke wensen die besproken worden.
- Installatieproces: kort door de bocht mag niet iedereen een split warmtepomp systeem installeren. Daarvoor zijn specifieke certificaten nodig omdat er met F-Gassen wordt gewerkt. Bij het split-systeem zijn de leidingen gevuld met een koudemiddel. Iedere ervaren warmtepomp-installateur mag een monoblock warmtepomp plaatsen. Wij werken bij Energieplein enkel met ervaren installateurs. Deze mogen beide systemen installeren. Een monoblock systeem is meer gevoelig voor vorst en moet daarom beter geïsoleerd worden. Het systeem is iets eenvoudiger te plaatsen en meer installateurs zijn hiervoor beschikbaar.
Energieplein geeft advies op maat
Goed advies is wat iedereen zoekt. Denk hierbij aan het budget, comfort wensen en de mogelijkheden bij de woning. Al deze vraagstukken zorgen dat gied advies geven essentieel is. Wat kost een warmtepomp is uiteindelijk waar antwoord je antwoord wilt hebben. Dit antwoord heeft Energieplein. Neem contact op met ons voor vrijblijvend advies.
0 reacties