De hybride warmtepomp wordt in Nederland steeds populairder. Het wordt ook gezegd, dat de hybride warmtepomp een eindoplossing is. Dit heeft te maken met de investering in dit systeem en het rendement. Maar waar let je op bij aanschaf van een hybride warmtepomp?
Er zijn verschillende redenen om een investering te doen in een hybride warmtepomp. Dit komt doordat dit systeem zorgt voor de nodige besparingen op gasverbruik. Alleen wanneer je aan het overwegen bent deze stap te maken is het belangrijk je goed te laten voorlichten en goed advies te krijgen. Daarin helpen wij met Energieplein. Kennis overdracht behoort bij ons tot een van onze kernwaarden. Het is jammer dat wanneer je een investering doet en het systeem niet naar behoren werkt. Wat zijn daarom ook belangrijke punten om op te letten wanneer je aan het overwegen bent deze investering te doen?
Voordelen warmtepomp
Een hybride warmtepomp heeft veel voordelen en daarom maken steeds meer woningeigenaren ook deze stop.
- Energiebesparing: Ze halen warmte uit de buitenlucht of de grond, waardoor ze minder energie verbruiken dan traditionele verwarmingssystemen.
- Lagere energierekening: door efficiënter gebruik van energie kunnen hybride warmtepompen helpen om de energierekening te verlagen. De warmtepomp in een hybride set-up kan zorgen voor een besparing van 80% op je gasverbruik. Wanneer het systeem ook op de koudere dagen blijft werken goed zal je alleen je cv ketel moeten gebruiken voor sanitair warm water. Je kan zelf narekenen wat je kwijt bent per jaar voor sanitair van water, denk aan douche et cetera.
- Flexibiliteit: Ze kunnen worden gecombineerd met bestaande verwarmingssystemen, waardoor ze een praktische optie zijn voor renovaties en nieuwbouwprojecten. Tevens worden steeds meer hybride warmtepomp geschikt gemaakt om gasloos te gaan.
- Omdat de warmtepomp continu constant draait krijg je meer comfort in de woning, meer constante warmte.
- Een waterpomp zorg voor een beter energielabel van de woning.
- Subsidies en financiële voordelen: subsidies voor de warmtepomp beginnen bij €2.400,-, waardoor de initiële investering aantrekkelijker wordt.
- Vermindering van CO2-uitstoot: Omdat ze minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen, dragen hybride warmtepompen bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot en helpen ze klimaatverandering te bestrijden.
Waar moet je opletten bij de aanschaf
- isolatieniveau van de woning: hoe beter isolatie van je huis hoe meer rendement je kan halen uit de hybride warmtepomp. Heel simpel gezegd moet je het zien als een woning minder kieren en gaten in zitten. Hoe beter je de warmte in je huis kan houden hoe constant en rendabele de warmtepomp wordt. Dat betekent ook dat je bijvoorbeeld lagere temperaturen kan gaan gebruiken. Dat resulteert in een warmtepomp die beter draait.
- Je warmteafgiftesysteem: vloerverwarming werkt bijvoorbeeld bij een warmtepomp beter dan wanneer je radiatoren hebt. Het is daarom ook belangrijk in een beginstadium even te kijken of je bijvoorbeeld radiatoren op 55° effectief nog kan laten draaien, dit omdat warmtepomp tot 55° op elektra kan. Daar staat ook de 50° test voor.
- Aanwezigheid van zonnepanelen: hoe meer zonnepanelen je hebt, hoe gunstiger is het om een warmtepomp te hebben. Van het stroomverbruik wat je jaarlijks kwijt bent bij de warmtepomp kun je met zonnepanelen gedeeltelijk afdekken. Een hybride warmtepomp gebruikt tussen de 2000 en 3000 kWh aan stroom. Onze adviseurs van Energieplein leggen je tijdens een adviesgesprek uit hoe deze berekening ook tot stand komt.
- Is er genoeg plek voor een warmtepomp: je wil zorgen dat de warmtepomp op een goede plek kan staan, bij de buitenunit dit heeft te maken met bijvoorbeeld het geluid die van de warmtepomp kan komen. Ook de binnenunit moet genoeg ruimte voor aanwezig zijn. Wij werken heel veel met de Remeha Elga Ace warmtepomp. Dit is een hybride warmtepomp die zowel leverbaar is als monoblok en als split warmtepomp.
- Leeftijd cv ketel: is de cv ketel inmiddels aan vervanging toe, is deze altijd goed onderhouden, en wat voor merk heb je. Dit omdat bepaalde warmtepompen beter op bestaande cv ketels werken, is het vaker belangrijk om te kijken of de huidige cv ketel een goed passend product zou zijn om met een hybride warmtepomp te kunnen gebruiken.
- Je huidige gasverbruik: met een waterpomp kun je heel veel besparen op gasverbruik. Alleen wil je wel een investering doen die rendabel is. Als je bijvoorbeeld in de situatie zit dat je slecht 600 kuub gas verbruikt dan is je relatieve besparing op jaarbasis ten opzichte van het rendement redelijk beperkt. Als je dan bezig bent met de overweging naar een hybride systeem te gaan, zou je kunnen kijken naar een systeem wat in de toekomst volledig all electric kan.
- Het vermogen van de warmtepomp: de collega’s van Energieplein helpen met een berekening hoeveel vermogende warmtepomp nodig heeft, het is namelijk belangrijk het hybride systeem goed af te stellen en nooit te veel vermogen te hebben met een warmtepomp. Anders kan het systeem zijn vermogen niet kwijt en dan heb je een warmtepomp die gaat pendelen. Dit resulteert in meer stroomverbruik en slechte rendement van de warmtepomp.
Waar helpen wij mee?
Met Energieplein komen wij altijd een woning inspectie doen. Dit om te kijken naar de huidige woningsituatie en ook de technische situatie goed te bekijken. Daarmee kunnen wij een goed advies geven over het investeren in een warmtepomp. Er zijn nog veel vraagstukken die altijd bij woningeigenaren naar voren komen, en die onbeantwoord blijven. Vragen bijvoorbeeld over wat het rendement is van de warmtepomp, verbruikt hij echt zoveel stroom, maakt hij veel lawaai, werkt een warmtepomp wel in mijn huis. Energieplein helpt bij het maken van de juiste keuze voor een hybride warmtepomp.
Neem vrijblijvend contact op om een afspraak in te plannen.
0 reacties