Er komt veel bij kijken wanneer je een warmtepomp gaat kopen. Je wilt de werking van een warmtepomp begrijpen en de installatie moet goed gedaan worden. Wij zetten belangrijke tips op een rijtje.
Bekijk het financiële plaatje
Een huis verduurzamen is een goede stap naar een lagere energierekening. Deze investering betaalt zich terug. Bij de aanschaf van een warmtepomp zijn er een aantal zaken waar naar gekeken moet worden, de investering, mogelijke energiebespaarleningen en subsidies. Het budget moet passend zijn voor de investering in de warmtepomp.
Het Nationaal Warmtefonds verstrekt leningen voor particuliere woningbezitters. Op deze manier wordt het aantrekkelijker om woningen te verduurzamen. Bij deze woningen is het mogelijk tegen 1,9% rente tot €65.000,- te lenen. Wanneer het niet direct mogelijk is om een verduurzaming volledig zelf te financiëren is dit een optie.
Daarnaast zijn er voor particuleren subsidies beschikbaar wanneer je een warmtepomp gaat kopen. Verschillende soorten energiebesparende apparaten vallen onder deze landelijke subsidie. De ISDE-subsidie geldt niet voor alle warmtepompen, bijvoorbeeld lucht/lucht systemen. Daarom is het goed deze apparatenlijst te controleren van de RvO. Op regioniaal niveau is het goed om na te vragen of er subsidies beschikbaar zijn.
Kies de juiste bron
Een warmtepomp kan op verschillende manieren werken. Op basis van de woning en het budget kun je de juiste keuze maken voor de bron. De energiebron van de warmtepomp kan lucht, water en grondwarmte zijn. In de meeste particuliere situaties wordt gekozen voor een lucht/water warmtepomp. Bij dit systeem wordt energie uit de buitenlucht gehaald en omgezet in warmte. Deze systemen hebben een uitstekend rendement en zijn ook te krijgen in een hybride set-up. Wanneer je kiest voor een grondgebonden systeem dienen er grondboringen plaats te vinden. Het rendement van een grondgebonden systeem is uitstekend maar de investering ligt een stuk hoger. Dit komt doordat de warmte uit de grond wordt gehaald, deze is een stuk constanter dan de lucht.
Kies het juiste vermogen
Een van de dingen waarop gelet moet worden bij het kopen van een warmtepomp is het juiste vermogen van de warmtepomp. Je wilt niet een warmtepomp kopen met een te hoog verhogen. Zorg ervoor dat je de juiste berekeningen laat maken zodat de afstemming van de systemen goed werkt. Een warmtepomp met een te laag vermogen resulteert in een koude woning en hoge energierekening omdat deze continue ‘’overuren’’ draait. Terwijl een te zware warmtepomp ook niet optimaal werkt en een woning juist niet comfortabel verwarmd wordt. Het rendement is ook bepalend, de COP-waarde van de warmtepomp. Deze waarde geeft de verhouding weer tussen de energie-input en de warmte-output. Hoeveel levert elke kWh op aan energie. Hierover geven wij in onze adviesgesprekken meer informatie.
Kies een stille buitenunit
De overheid heeft voor 2021 nieuwe eisen gesteld voor de geluidsnorm van de warmtepomp. Doordat de technologie steeds beter wordt, worden warmtepomp steeds stiller. Geluid komt van de buitenunit van de warmtepomp. Dit is de ventilator die de energie uit de lucht haalt. Er is een strengere eis van maximaal 40 dB (A) vastgelegd, dit is het geluid op de erfgrens van de buren. Inmiddels zijn er warmtepomp die minder dan 30 dB (A) produceren. Vooral bij oudere buitenunits kan het zijn dat deze meer geluid maken. Het is belangrijk hier goed informatie over te krijgen. Het is zonde om naderhand dure geluidsisoleren maatregelen te moeten nemen.
Controleer de elektriciteitsaansluiting
Het kan zijn dat de groepenkast uitgebreid moet worden voor een warmtepomp. Soms zijn er extra stroomleidingen nodig. Vraag altijd na over voldoende aansluitingen zijn. Dit zou ook genomen moeten worden in de offerte. Het verbruik tussen woningen met een warmtepomp ligt gemiddeld tussen de 2.500 en 7.000 kWh per jaar. Goed om ook mee te nemen is de hoeveelheid stroom die zonnepanelen opwekken. Dan kun je deze berekeningen meenemen.
Aanvragen vergunning
Het kan zijn dat je soms voor een warmtepomp een vergunning nodig hebt.Dat is normaal alleen het geval bij een grondgebonden systeem. Toch is het goed om dit na te vragen bij de gemeente. Er zijn soms bepaalde vereisten bij een buitenunit of andere regels voor een specifieke woning. Navraag kan altijd problemen uitsluiten nadat een warmtepomp is geplaatst.
Aanvragen offerte
Het huis verduurzamen is een juiste stap op dit moment. Ben je in de overweging om een warmtepomp te kopen? Bij Energieplein adviseren wij bij het maken van de juiste keuze en verzorgen wij de installatie door een erkende installateur.
0 reacties