Groeiende populariteit warmtepomp geen invloed op cv-ketel

De warmtepomp mag dan steeds populairder zijn, ook de cv-ketel heeft nog steeds een belangrijk percentage van de afzetmarkt. Recentelijke cijfers laten dit zien. Waarom? 

Terwijl de warmtepomp verkopen stijgen was 2019 voor de cv-ketel ook een goed jaar, er werden namelijk 446.000 toestellen verkocht. Dat is 4% meer dan het voorgaande jaar, aldus gepubliceerd in De Gelderlander. Er zijn twee argumenten voor te noemen. De lagere prijs voor een cv-ketel zorgt ervoor dat mensen nog altijd interesse blijven houden. Daarnaast lijkt het erop dat zowel particulieren en woning corporaties cv’s nog willen vervangen. Aldus Henk Sijbring, voorman van koepelorganisatie NVI (Nederlandse Verwarmingsindustrie). 

Ten slotte moet niet vergeten worden dat de verkopen van de warmtepomp in 2019 met 50% stegen. De markt van warmtepomp zal met de huidige ontwikkelingen een steeds groter aandeel krijgen in huizenmarkt, waaronder ook huurwoningen. De verwachtingen voor 2020? Installateurs verwachten een verdubbeling van de verkoop en fabrikanten een verkoopstijging van zo’n 37%. Waarvan het grootste percentage warmtepompen wordt opgesteld in het residentiële segment.

NEFIT CV-ketel

Warmtepomp is grotere investering

Een belangrijke reden om toch bijvoorbeeld te kiezen voor het vervangen van de cv-ketel is de grotere investering. Niet iedereen wil direct een grotere investering doen. Maar wanneer gekeken wordt op langere termijn dan levert de warmtepomp alsnog meer voordelen op. De huidige gasprijs mag nu dan laag zijn, deze zal blijven stijgen. Daarnaast is de overheid actief bezig met het stimuleren van overgang op warmtepompen. Ook zijn er leningen beschikbaar om de aanschaf van een warmtepomp aantrekkelijker te maken.

Een perfecte tussenlossing is de hybride cv-ketel. Over de combinatie schreven wij recentelijk. Op deze manier hoef je niet direct van het gas en bespaar je aanzienlijk op energiekosten. Daarbij lever je door gedeeltelijk van het gas te gaan ook een bijdrage aan het milieu en de klimaatdoelstellingen. 

Vaillant hybride warmtepomp

Vaillant hybride warmtepomp

Andere voordelen warmtepomp

1. Recht op ISDE-subsidie

De ISDE-subsidie geldt op bijna alle woningen maar bij nieuwbouwwoningen zijn er uitzonderingen, daarover lees je binnenkort meer. Het bedrag van de ISDE-subsidie verschilt per warmtepomp maar loopt uiteen van zo’n €1.500,- tot meer dan €5.000.- per warmtepomp.

2. Woningwaarde stijgt

Het is aangetoond, waaronder door de Tilburg University, dat huizen met een beter energielabel gemiddeld meer opleveren dan een soortgelijke woning met een slechter label.

  • Een huis met energielabel A levert 10% meer op dan een vergelijkbare woning met energielabel D.
  • De verkoopprijs daalt met elke categorie onder het gemiddelde D-label. Als gevolg levert een G-label woning levert 4% minder op dan een D-label woning.
  • Een woning met energielabel A of B staat gemiddeld vier weker korter in de verkoop ten opzichte van een woning met energielabel F of G.
3. Comfortabel wonen

Er is niks lekkerder dan constante warmte in je woning hebben, vooral tijdens de herfst- en wintermaanden. Een warmtepomp zorgt voor een constante verwarming van je woning. Dit is een process wat met traditionele cv niet mogelijk is. Het is zeer aangenaam in combinatie met een lage temperatuur verwarming. Je woning wordt een stuk comfortabeler met een warmtepomp!

De warmtepomp zorgt niet alleen voor een aangename warme temperatuur, een goede warmtepomp kan ook functioneren als een airco tijdens warme zomerdagen. Het principe is eenvoudig, het proces van de warmtepomp wordt omgedraaid waarbij warmte wordt onttrokken en afgekoeld. Hierdoor kan het comfortabel worden in je huis tijdens de lekkere warme zomermaanden. Met zomers die steeds warmer worden bespaar je tevens op de aanschaf van een airco.

Advies

0 reacties