Je bent eruit en je wilt een warmtepomp kopen, maar wat nu? Hoe ziet het stappenplan voor de warmtepomp eruit? Energieplein laat je in een uitgebreid stappenplan zien hoe dit traject er uit ziet. Zo maak je met vol vertrouwen de stap naar kostenbesparing en werk je aan verlaging van de CO2-uitstoot.
Nu Nederland meer en meer in beweging aan het komen is sinds het gasverbruik omlaag moet, komt de warmtepomp steeds vaker in beeld. In 2019 toonde de consument vertrouwen in de warmtepomp en dit jaar zullen vele huishouders ook overgaan op de warmtepomp. Energieplein adviseert je ook graag om deze overstap te maken. Daarvoor hebben er een handig stappenplan gemaakt om een idee te krijgen wat je het beste kan doen voordat je een warmtepomp in huis hebt.
Bepaal de geschiktheid van je woning
Het stappenplan voor de aanschaf van een warmtepomp begint met het bepalen wat de huidige staat is van je woning. Essentieel is dat de schil goed is. Hoe beter de isolatiewaarde van je huis, hoe beter de warmtepomp werkt.
Isolatie van je woning
- De bouwjaar van je woning geeft een indicatie of er sprake is van enige isolatie bij de bouw, daarnaast is het natuurlijk mogelijk dat in een later stadium een huis is geïsoleerd. Veel huizen voor 1975 hebben vaak weinig isolatie. Huizen die na 2000 zijn gebouwd kunnen meestal alle type warmtepompen geïnstalleerd hebben. Bij oudere woningen is het goed om alles na te lopen om zeker te weten dat de warmtepomp toepasbaar is. Via het Kadaster kun je aanvullende informatie vinden over je woning.
- Controleer essentiële isolatie plekken zoals het dak, muren en glas. Ook de vloer is belangrijk. Hoe beter de isolatiewaarde van de woning hoe hoger het rendement van de warmtepomp is.
- Controleer of er spouwmuren aanwezig zijn in de woning en of er sprake is van spouwmuurisolatie. Vooral bij oudere woningen, voor 1975, is vaak sprake weinig tot geen isolatie. Vaak er nog wel isolatie toe worden gepast.
- Controleer welk soort glas geplaatst is, dubbel glas is normaal gesproken het minimale vereiste voor een warmtepomp.
- Dakisolatie is ook iets wat de nodige bijdrage kan leveren aan de isolatie van een woning.
Je huidige verwarmingssysteem
- Bekijk de huidige radiatoren van de woning. Een warmtepomp kan soms gecombineerd worden met de huidige radiatoren in de woning. In andere gevallen kan ook worden gekozen voor een lage temperatuur verwarming (LTV).
- Is een nieuwe cv-ketel nodig? Een volledig elektrische warmtepomp maakt een cv-ketel overbodig. Een hybride warmtepomp werkt samen met een cv-ketel. Is de huidige ketel geschikt of moet die vervangen worden? Als de levensduur van je ketel bijna verstreken is, kan het handig zijn om hem gelijktijdig te vervangen.
- Ook het huidige afgiftesysteem is van groot belang bij de keuze voor een nieuw, duurzaam verwarmingssysteem. De aanvoertemperatuur van radiatoren ligt vaak rond de 75 °C, terwijl deze bij lage temperatuur verwarming (LTV) op slechts ongeveer 55 °C ligt of minder.
Is er geen LTV, dan moet een elektrische warmtepomp te veel arbeid verrichten. Het rendement zal daarom tegenvallen. Als je een systeem wilt dat ook kan koelen is een warmtepomp ideaal terwijl een cv-ketel dit niet kan.
Bekijk het energieverbruik van je woning
- Het is belangrijk om te weten wat het energieverbruik is van je woning, dit helpt met het bepalen van het type warmtepomp wat je nodig hebt en de mogelijkheden. Op basis van je energieverbruik kan Energieplein je verder helpen met het stappenplan.
- Bepaal de warmte- én koelcapaciteit die je nodig hebt. De warmtepomp kan naast verwarmen, in de zomer je woning ook koel houden, een belangrijk voordeel van de warmtepomp.
Andere relevantie aandachtspunten
- Het waterverbruik is afhankelijk van het aantal personen, maar ook van de gewenste luxe en comfort. Dit maakt iedere situatie weer anders, zelfs binnen een twee-onder-een-kapwoning, bijvoorbeeld. Zo verbruikt een regendouche veel meer water dan een gewone douchekop. Dan moet je dus ook een warmtepomp installeren die meer vermogen heeft en een boiler die groot genoeg is.
- Het aantal personen dat het huishouden bevat kan ook de keuze voor een warmtepomp sterk beïnvloeden. Vanzelfsprekend betekent meer personen in je huishouden een grotere vraag naar warm water – en dus moet de warmtepomp meer vermogen hebben. Daarnaast is het zo dat een huishouden van één persoon misschien geen buffervat nodig heeft, terwijl deze eigenlijk onmisbaar is bij een gezin met twee kinderen. Energieplein adviseert je welke keuze het beste bij je huishouden past.
- Controleer of er voldoende groepen zijn in je meterkast of dat er mogelijk extra groepen bij moeten komen.
- Bepaal welke plek je graag de warmtepomp geplaatst wilt hebben zodat de afmetingen en ruimte bepaald kan worden.
Budgettering voor je warmtepomp
Nu je woning klaar is voor de warmtepomp en de eerste stappen zijn doorlopen kun je je beginnen te oriënteren op de volgende stappen voor de aanschaf van je warmtepomp.
Isolatie woning
Bekijk welke mogelijke aanpassingen aan je woning gedaan moeten worden voordat je naar de met het oriënteren begint naar welke warmtepomp je gaat kopen. Wanneer je de schil van je woning klaar is kun je de juiste vereisten uitrekenen voor de woning.
Installatie warmtepomp
Vergelijk de verschillende warmtepomp installaties die het beste passen bij de huidige situatie en budget. Hierin zal de Klimaat Nerd goed advies geven. Naar welk soort warmtepomp wordt de voorkeur gegeven. Bepaal vooraf wat je wensen zijn, zoek uit welke type warmtepomp het beste bij jouw huis past. Er zijn verschillende warmtepompen, daarover schreven wij meer recentelijk.
Baseer je keuze op de volgende belangrijke factoren:
- Bepaal het benodigde vermogen op basis (Kw)
- Bepaling het rendement van de warmtepomp
- Bepaal de efficiëntie van de warmtepomp (=COP)
- Budget voor de warmtepomp
- Subsidies
Vind de juiste installateur
Met een overzicht van de, mogelijke, isolatie investering en een budget voor de warmtepomp kan de volgende stap gezet worden, het vinden van de juiste installateur die de warmtepomp tevens levert. Energieplein is een onafhankelijke adviseur die je helpt met het vinden de juiste warmtepomp en installateur.
Maak een kostenoverzicht met daarin de investeringskosten, de energiebesparing en de onderhoudskosten. Je komt dan misschien tot andere inzichten en kan met de verkregen informatie eventueel je budget nog aanpassen.
Belangrijke randvoorwaarden
- Hoeveel ruimte is er beschikbaar voor de warmte-installatie?
- Hoeveel geluid maakt de te plaatsen warmtepomp (in het stookseizoen en daarbuiten) en waarmee is dit te vergelijken?
- Moeten er aanpassingen worden gedaan aan het warmteafgiftesysteem?
- Heb ik een zwaardere elektriciteitsaansluiting nodig?
Subsidies
Het is belangrijk om inzicht te krijgen in de huidige subsidies van warmtepompen. Er zijn heel veel mogelijkheden bij subsidies. En de hoogte van de subsidie is per apparaat of toepassing verschillend. Energieplein verzorgt de subsidie-aanvraag. Sommige subsidies moeten voorafgaande aan de opdrachtverstrekking aangevraagd worden.
Vergunningen
Ga na of er vergunningen nodig zijn. Hiermee kan Energieplein je van dienst zijn. Voor een lucht/water warmtepomp is geen vergunning nodig, tenzij het een monument of in een beschermd stadsgezicht woont of wanneer de buitenunit van de warmtepomp zeer goed zichtbaar is voor de omgeving. Voor een bodem/ water warmtepomp kan een vergunning of melding nodig zijn voor het boren van de bodembron. Op Omgevingsloket.nl kun je dit controleren om zeker te weten of je een vergunning nodig hebt.
De warmtepomp draait!
Controleer je energieverbruik
Hoe krijg ik inzicht in mijn energieverbruik? Vraag het bedrijf of er een tool is om te zien hoeveel stroom de warmtepomp verbruikt. Wanneer dat niet beschikbaar is, kun je zelf een stroommeter aansluiten of een energieverbruiksmanager aanschaffen om je energieverbruik goed te volgen. Bij een hybride warmtepomp is inzicht in het functioneren belangrijk. Omdat de gasketel bij kan springen, vallen eventuele storingen niet zo snel op.
Garantie per warmtepomp
Wees voor de installatie al op de hoogte van de garantie van je warmtepomp. Welke garanties worden geboden? Vraag naar de installatie garantie en productgarantie. Voor welke onderdelen en werkzaamheden gelden ze? Wie geven die garanties: de fabrikant/importeur of de installateur? Hoe lang gelden deze garanties?
0 reacties
Trackbacks/Pingbacks