Het stappenplan voor de warmtepomp geeft de juiste stappen aan om over te gaan op de warmtepomp. Wanneer je woning klaar en geschikt is voor de overstap, wat volgt er dan? Welke warmtepomp past het beste bij je woning?
Overgaan op de warmtepomp levert de nodige voordelen op. Daarover schreven wij eerder op onze blog in het artikel over 10 voordelen van de warmtepomp. Met de eerste stap voltooit, het isoleren van de woning, kun je beginnen met het oriënteren op het kopen van een warmtepomp. Alhoewel bij moderne huizen al voldoende isolatie aanwezig is kun je naïsoleren. Wanneer de woning helemaal klaar is voor de overstap kun je verder gaan met het aankoopproces.
Om het hele proces inzichtelijk te krijgen spraken wij recentelijk met drie woningeigenaren voor een adviesgesprek. Op deze manier krijg je een indicatie of een huis geschikt is voor de warmtepomp. Met een levensduur van 20 jaar is het belangrijk goed na te denken over de investering en goed advies te krijgen. Uiteindelijk wil je niet na een aantal jaren terugkomen op de beslissing van het type warmtepomp wat is geïnstalleerd.
De meest gebruikte warmtepompen
Eén van de issues waar je als particulier tegenaan kunt lopen bij het kopen van de warmtepomp is een overload aan informatie. Vervolgens is deze informatie niet bruikbaar en kun je verkeerde beslissingen nemen. Voordat je overgaat op de aankoop wil je antwoord op de vraag, “welke warmtepomp past het beste bij je woning?”.
Ondanks dat er veel opties zijn voor de warmtepomp, zijn er drie soorten warmtepompen die het meest toegepast worden in de residentiële sector. De hybride warmtepomp, de lucht/water warmtepomp en de bodemwarmtepomp.
Nieuwbouw & Bestaande bouw
Zowel in de residentieel bestaande bouw en residentieel nieuwbouw zijn het voornamelijk warmtepompen van 1-12 kW die toegepast worden. In 2019 was 50% van het verkochte individuele warmtepompen een lucht/water systeem. Van de bestaande bouw wordt naast de lucht/water warmtepomp veel gekozen voor de hybride warmtepompen. Tenslotte is in de nieuwbouw de bodemwarmtepomp met een gesloten systeem een veelvoudig gekozen systeem.
Afhankelijk van je woonsituatie en je financiële mogelijkheden zullen deze systemen meestal geadviseerd worden. Hoe zit het met de werking per verschillende type warmtepomp?
Hybride warmtepomp
Woningen die voor 2000 zijn gebouwd zijn meestal niet direct geschikt voor een warmtepomp. Daarom is de overgang op een hybride systeem een goede oplossing wanneer je niet teveel wilt investeren maar toch minder gas wilt gaan gebruiken. Er dient dan wel rekening gehouden te worden met de overgang op een lage temperatuur afgiftesysteem. Bij woningen na 2000 is het installeren van een hybride warmtepomp altijd een optie. De 0 op de meter krijgen is alleen bij een hybride systeem niet mogelijk.
Hoe werkt een hybride warmtepomp? Een hybride heeft een bivalente werking. Dat betekent dat de stookwerking door een extra warmtegenerator wordt aangevuld, de cv-ketel in dit geval. Uiteindelijk gebruikt de warmtepomp voornamelijk stroom waardoor je gasverbruik aanzienlijk daalt. De cv-ketel springt eigenlijk alleen bij op piekmomenten wanneer dat nodig is.
Enkele voordelen van een hybride warmtepomp zijn:
- Goedkope investering
- Zowel goed voor bestaande als nieuwbouw woningen
- Werkt efficiënt op elektriciteit en gas
- Eenvoudig toe te passen
- Behoud van cv-ketel
Lucht/water warmtepomp
In de residentiële sector kan de lucht/water warmtepomp als de meest populaire warmtepomp gezien worden. Dit kwam ook naar voren bij het advies dat wij gaven aan drie 3 woningeigenaren. De meeste woningen zijn na isolatie geschikt voor een lucht/water warmtepomp. Bij woningen na 2010 kan een all-electric warmtepomp altijd toegepast worden. Bij woningen na 2000 moet je een aantal controles bij de huidige isolatie uitvoeren, evenals bij woningen gebouwd voor 2000. Alles is afhankelijk van de isolatie en de gebruikte hoeveelheid gas.
Hoe werkt een lucht/water warmtepomp? Bij dit systeem wordt energie uit de buitenlucht gehaald en via een proces omzet naar warm water dat bruikbaar is voor je woning. Vervolgens is dit toepasbaar voor de vloerverwarming en het tapwater. Bij deze variant is sprake van een monovalente werking. Met andere woorden, betekent dit de warmtepomp is de enige warmtegenerator in je woning en deze werkt volledig op elektriciteit. Belangrijkste om in de gaten te houden is altijd het rendement van de warmtepomp, omdat er in koudere perioden meer energie nodig is dan in warmere perioden. Concluderend is het een duurzaam en modern alternatief voor de traditionele cv-ketel.
Enkele voordelen van een lucht/water warmtepomp zijn:
- Realistische terugverdientijd (+/- 10 jaar)
- Reductie van energiekosten en CO2 uitstoot
- Subsidies beschikbaar
- Warmen en koelen van woning
- Beste alternatief voor de cv-ketel
- In combinatie met zonnepanelen nul op de meter mogelijk
Bodemwarmtepomp (gesloten systeem)
Een ander systeem wat ook regelmatig wordt toegepast is een bodemwarmtepomp, met een gesloten systeem. Dit systeem is als investering een stuk forser doordat er sprake zijn van grondboringen die gedaan worden. Bij dit proces komt meer kijken en het zijn vaak grotere projecten, nieuwbouw (vrijstaande) woningen, waar een type warmtepomp als deze geplaatst worden.
Hoe werkt een bodemwarmtepomp? Bij een gesloten bron is een gesloten circuit van pijpen die diep in de grond geplaatst worden, tot 150 meter diep. Doordat deze diep genoeg zitten zijn deze niet klimaat afhankelijk en levert de warmtepomp een hoog en constant rendement. De warmtepomp gebruikt een bodemwarmtewisselaar om warmte aan de bodem te kunnen onttrekken en om te zetten in energie. Doordat deze energie constant is in de bodem kan een COP van bijna 6 gehaald worden.
Enkele voordelen van een bodemwarmtepomp zijn:
- Hoogste COP
- Grootste besparing op energiekosten en CO2 uitstoot
- Subsidies beschikbaar
- Warmen en koelen van woning
- Vooral toepasbaar bij grotere projecten
- Realistische terugverdientijd (+/- 15 jaar)
Welke warmtepomp past het beste bij je woning?
Je kan kiezen tussen een hybride warmtepomp of een full-electric warmtepomp. Deze keuze hangt af van heel erg af van je persoonlijke wensen zodra je woning goed is bevonden voor een warmtepomp. Wij adviseerden twee woningen recentelijk om over te gaan op een lucht/water warmtepomp en dat zal in de meeste gevallen zo zijn. Dit is een betrouwbaar systeem wat een goed rendement haalt. Daarnaast is dit systeem toepasbaar in de meeste woningen die klaar zijn voor de overstap. Wil je toch iets minder besteden en wil je niet volledig overtuigd dan is de hybride warmtepomp een uitstekende keuze.
Bij Energieplein adviseren wij graag over jouw keuze naar een duurzame woning. Neem met ons contact op voor een gratis adviesgesprek!
0 reacties
Trackbacks/Pingbacks